KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEES




BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara

Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.



BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara

Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.

 



CARA MEMASAK

Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.


untuk cream cokelat atasnye::: 1 bar cokelat masakan.. susu segar setengah cawan ( di masak dengan api perlahan sehingga cokelat cair ) .. masukkan 2 sudu marjerin & 3sudu gula ising ( masak lagi sehingga pekat ) lepastu tuangkan ke atas kek... tabur lah apa2 yg di sukai.. simpan dalam peti sejuk... siaaappppp..


 Siap... resepi ni sangat mudah..tak leceh pun... :) :)

10 ulasan:

syuk shusuke berkata...

YA Allah sedapnyaaaa.
nak rasa. :D

Gadis Desa berkata...

@syuk shusuke nak rsa...cubalah bt tu..senang tau :)

nuha ahmad berkata...

sye singgah sis :D

Gadis Desa berkata...

@nuha ahmad mekasih nuha..singgah slalu pn xpe...hehee

Harith Iskandar berkata...

buatkan utk kite org skali boleh?ehe

Miszyuyu berkata...

hai sy datang dari contest http://yuyukstandalone.blogspot.com/2013/06/contest-mereka-tagline-jelitawanis.html .. jom join!

Gadis Desa berkata...

@Harith Iskandar .. boleh ajerrrr... hehehee

Gadis Desa berkata...

@Miszyuyu.. tQ ats knjungan..in sha Allah saya akan join :) tQ juga ats pelawaan :) :)

Tasneem berkata...

nyum nyum. tasneem selalu buat kek kukus tapi jarang sekali nak menjadi. "bentat" je. tasneem nak amek resepi buleh? ^^

Gadis Desa berkata...

@Tasneem ..boleh je amik.. tu yg di kongsi d sni:):)