Kek Mutiara Qaseh



( Bahan2 & Cara2nye )
140g tpong gandum
70g gula kastor
3 biji telor kuning
135ml air biase
1sudu teh baking powder(gn sudu kfc)
45ml minyak masak
filling strawberi
pewarna pink

A :: pukul telor kuning, minyak masak ngan air sampai gebu n tukar ke kale putih.pastu masukkan gula,pukul lg sampai naik 1x ganda lg.last msukkan tepong n baking powder,pukul lg...ketepikan seketika..
 
( untuk merinque )
6 biji putih telor(pastikan jgn tercampor skit pon telor kuning)
70g castor
1 sudu tah krim of tar2(gn sudu kfc)

B :: pukul sampai adunan jd pekat n kalu kite terbalikkan bkas,adunn x jatuh.kalu jtuh,mknanye belum jd..pastikan putih telur x tercampo skit pon dgn kuning telo.pastikan jgk bks utk ltk putih telo n mixer kring.
 
kemudian campurkan bahan A ke dalam B.. kacau dengan pelahan sehingga rata..kemudian masukan filling strawberi..N pewarna pink...kacau lagi sebata.. ( kacau dengan penuh lemah lembut ea..tapi jangan terlalu lama..agak2 sebati tu ok lah )



Aliskan loyang dengan marjerin..dan tuangkan adunan sedikit sambil di taburkan mix fruit dan berselang seli sehingga habis adunan nye..dan akhir sekali taburkan mix fruit di bahagian atas.. macam dalam gambar tu...dan bolae di bakar..

bakar cara double boiling.mknanye ltak loyang adunn kek ke dalm loyang yg lg besa,pastu isi air ,pastu baru bakar.

suhu 170....45-50min atau hingga masak...API BAWAH SAHAJA


Siap kan..kek ni sangat2 lembut..cubalah ea...resepi kek ni sama macam resepi yang pernah aku update sebelom ni..cuma ikot kreativiti korang lah..macam ni aku buat rasa strawberi dan tambah2 mix fruit..so..jadilah macam ni..heheee nak rasa lagi sedap..simpan dalam peti ais..lagi terasa mix fruit n rasa strawberi nye... 
SELAMAT MENCUBA :)

4 ulasan:

Keyme Keymoo berkata...

wah, keyme kena cuba ni :)

NurainSuperr berkata...

WOW, nampak sedap. tapi ain tak ada masa nak buat dah hm

Gadis Desa berkata...

@Keyme Keymoo cuba2 jgn xcuba..:):)

Gadis Desa berkata...

@NurainSuperr xpe..satu ari t mesti de msa jga..blh lh buat..:):)