Puding Roti Pavlova

Wahhh..Terlalu lama tak berblogging..tak update apa2..terasa bersarang dah blog saya ni..hehehe... apa pun TERIMA KASIH banyak2 pada yang tak jemu berkunjung di blog ni ea.. :)

Ok..kali ni nak update resepi tau..pagi tadi buat..petang siap..sekarang baru update..hehehe.. resepi mudah je lah..untuk pencuci mulut .. resepi sendiri ni...dengan penuh keyakinan ni buat.. :p
Jangan risau..kalau ikut resepi yang saya ni..tak lah manis sangat..ada tiga rasa lagi tu..masam..manis..masin sikit..pasal ada chess... kalau taknak chess pun tak apa...nyummmmyyyyy... :)

Ok Jom.....

Bahannya::

Agar2 30Gram
1tin susu cair
125ml air
Cream UHT
chess cheddar ( di parut )
fruit cocktail ( guna buah segar lagi best tauu )
Roti ( gantikan dengan kek span or kek gulung pun boleh )
5sudu besar tepung kastard ( campurkan sedikit air )
sesudu kecil garam
2senduk gula

Cara2nya::

Masak air bersama agar2 n Gula hingga mendidih n agar2 betul2 hancur..
masukan susu cair n bubuh garam..kacau hingga mendidih sekali lagi...
kecilkan api n baru masukan tepung kastard yang dah di campur air... ( kacau sentiasa sehingga pekat..jgn sekali2 tinggalkan ok )
dah pekat tuang kan ke dalam loyang or tupware ..sejukkan...
bila dah sejuk..deko2 kan lah ikut kesukaan anda.. macam kat bawah ni..kesukaan saya...hehehe...
ikut cara saya pun tak apa..tak salah..lagi sedap tauu...hahahahaaaa...

 Puding yg dah sejuk..
roti ( di bakar dulu kalo nak )
buah tu asingkan airnya tauu..
cream UHT..

 step pertama::letak cream UHT kat atas puding..macam gambar kat bawah ni haaaa.. :)


step kedua:: roti di bakar terdahulu..potong dan celupkan pada air buah cocktail n letakan di atas cream UHT tu..ikot kesukaan anda lah nak berapa tebal letak roti tu ok.. :):)


step ketiga:: letak lagi cream UHT tu..


sudah tu taburkan lah buah2 tu...seberapa banyak yang anda nak..
buah cocktail ni kurang manis tapi masam2 sikit..sedap lah..:):)


Taraaaaaa...siap kann...


yang bawah ni kalau nak letak chess tu..rasanya aummmmm...masam manis masin sikittt...hehehe



dannn SEJUKKAN... makan bila sejuk..perghhhhhh...nyummyyyy....hehehe


Ok..siapa nak cuba..silakan..tak rugi tau...heheheheee... ok lahhh daaaaaa.... muachhhhhhh :)



4 ulasan:

Nana Liena berkata...

wah terbaik la resepi..belum pernah buat lagi..hehe

NurainSuperr berkata...

wah resipi baru. na cubalah nanti hihi

Gadis Desa berkata...

@Nana Liena..terbaek kan...heheheee... buat lah t.. :)

Gadis Desa berkata...

@NurainSuperr..resepi ringkas n mudah...cuba2..jgn x cuba...hehehe