Hati Lembu Masak Kicap Berempah


 
 
 Resepi ni beberapa bulan lepas..i update dulu kat ruangan My Resepi..
 
Photo0351
  • 1 kilo hati lembu (potong dadu)
  •  2 biji bawang besar (di hiris)
  •  5 biji bawang putih (di hiris)
  •  2 cm halia (di hiris )
  •  2 batang cili besar 
  • 7 batang lada kecil
  •  bahan penumis 
  • 5 sudu rempah kari daging
  •  5 sudu minyak makan
  •  kicap lemak manis secukupnya
  •  garam n ajinomoto
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. panaskan minyak dan masuk kan bahan penumis dan halia sehingga wangi..
  2.  kemudian masukan bawang besar,bawang putih dan rempah kari dan kacau seketika.. 
  3. masukan hati, kicap dan air..
  4.  biarkan sehingga hati masak dan kacau sesekali sehingga kuah menjadi pekat..
  5.  akhir sekali bubuh garam n ajinomoto secukup rasa dan cili merah jga lada kecil...
  6.  masak seketika..n hidangkan.. 




Photobucket
 

2 ulasan:

kitatauke berkata...

mcm sedap je..tapi tak makan organ dalaman..tukar dengan gading boleh kot..:)

Unknown berkata...

mmg sdap ler....hehehhee...gading??? blh kot jga lah...:p