Chess Cake
Haiiiiii semua.Lama tak update blog ni...rindu yang teramat dengan dunia blogging tauuuuuuuuu....hehheee..
Ok tak mau bebel banyak..hari ni i nak update pasal buat
CHESS CAKE KIWI..
Simple je..resepi ni pun i search2 kat google..maklumlah baru belajar buat..tak sangka pulak menjadi...Alhamdulilah...
*************************************************************************
125g chess cream
300ml susu segar
80g mentega
80g tepung gandum ( perlu d ayak dahulu )
80g gula halus
3bji telur saiz A
esen vanila or lemon jus
caranya
susu,mentega,cream chess d masak dgn api perlahan sampai cair n x perlu sampai mendidih...biarkan sejuk..
asingkan telur putih n kuning
buat meringgue iaitu putar telur putih hingga gebu n kental,kemudian masukan gula..
kemudian pukul telur kuning dalam seminit..x perlu terlalu kembang..
panaskan oven dlm 160c
tuang adunan mentega,susu,cream chess ke dlm adunan kuning telur...KACAU PERLAHAN sehingga sebati..
letak esen vanila n kacau lagi..
kemudian tuangkan meringue tadi...kacau lagi dgn perlahan sehingga sebati
tuangkan ke dlm loyang n bakar secara double loyang d mna loyang d bwah letakan air dan masukan loyang berisi adunan ke dlm loyang yg berisi air...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
untuk deko
250g cream chess
50g gula castor
1bji telur saiz b
perasa lemon
filling kiwi or blueberry (untuk deko atas)
Cara2nya
>>>>>>>>>
putar cream chess n gula hingga berkrim..
masukan telur dan perasa lemon (apa2 perasa pun boleh)
kemudian apabila kek dah masak..sejukann tuang dan ratakan ke atas kek tadi...bakar semula dalam 5 or 6 minit atau sehingga cream x lekat pda ujung jari...
jadilah macam gambar kat bawah ni..
akhir sekali...hiaskan dgn filling kiwi ke blueberry ke..simpan d peti sejuk...potongggg n makannnnn...nyummmmm2...hehehehe...
selamat mencuba:):)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan